torsdag 15. juli 2010

Superjeep





I dag ble vi hentet av 6 stoooore biler. Biler som i utgangspunktet er vanlige 4-hjulstrekkere blir her på Island bygget om for å kjøre i ulendt terreng og på isbreer. Målet for denne dagen var en isbre, med innlagte overraskelser underveis.

Så lenge vi kjører på vanlig vei med bilene oppfører de seg stort sett som andre, men sjåførene hadde lagt opp ruten inn den Islandske fjellheimen og svinte etter en god halvtime av på noe som ligner traktorveier. Her stoppet de og tok ut luft av dekkene slik at bilene fikk bedre gripetak, og gynget mer for bedre komfort. Likevel var det en del humping og skumping når vi fortsatte innover på veier som bare ble mer og mer steinete, og lenger vekk fra bosetting. Etter en stund var vi oppe i fjellterreng, nesten helt uten annen vegetasjon enn mose og enkelt små planter som klamret seg fast.

Første stoppet vi gjorde var ved "Gullkisten" et lite fjell med bratte sider og et platå på toppen. Ganske morro å klatre i steinurer og komme opp til storslått utsikt! På toppen var det ganske flatt og myyyye mose, å løpe rundt her var som å løpe på en tykk madrass. vinden tok kraftig og det ble ikke lange stoppet. vel nede fortsatte vi til et nytt sted der vi fikk utsyn til en flott elv som skar seg gjennom juv og bratte klipper. her kunne vi med egne øyne se hvor eleven begynte; den kom opp fra en underjordisk grotte, men fikk i tillegg tilførsel fra mange små bekker som kom rett ut av det porøse vulkanske fjellet...

Da vi gjorde stopp for å fyre opp grillen så jeg mitt snitt til å ta en tur opp i fjellsiden og bestige en liten topp. Herfra kunne jeg se ned på de andre eller rette blikket utover hele dalen med sine merkelige fjellformasjoner og mosekledde sider. Vel nede igjen ved en turisthytte (den hadde nok ikke passert i den Norske turistforeningen) fikk vi Islandske grillpølser, og akkurat i det vi alle hadde spist ferdig begynte det å regne - god beregning.

Så kom en av overraskelsene; vi skulle krysse en elv - og det var ikke broer. Sjåførene styrte rett på - ut i elven så vannspruten sto! Selv om det både var ganske dypt og vannføringen kraftig bestod bilene prøven! Bare for gøy tok vi flere turer på kryss og tvers av eleven, og krysset flere armer av elven i deltaet. Her var en del huing og latter og noen syntes det ble i skumleste laget - men det var erfarne sjåfører som visste hva de gjorde. Etter litt konferering ble de enig om det å kjøre opp på breen når det nettopp hadde regnet, ville være uklokt: det blir såpeglatt og utrygt. derfor la vi veien opp til et nytt utsiktspunkt der vi kunne kikke på en annen foss som brøt seg gjennom et trangt skar og hadde gravd ut store grotter i vulkansteinsveggene. Stilig!

Nå hadde vi vært ute i mange timer og det var på tide å vende nesen hjem - men først lekte sjåførene seg litt med å kjøre i gruskanten langs veien - så nå har jeg prøvd å sitte sidelengs i en bil. Nå måtte vi gjøre et stopp for å fylle på luft i dekkene igjen - men egne kompressorer gikk det ganske fort. Et kort stopp ved geysir - noen hadde kjøpt et feil plagg og ville bytte - og så var det strake veien hjem igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar